Hozzávalók:
30 dkg zöldborsó (konzerv vagy fagyasztott)
1 szál sárgarépa
1 kisebb fej hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tej
só, 1 ek ecet,
kevés olaj,
1 ek. liszt
Tálaláshoz tejföl.
Csipetkéhez (inkább a nokedlire hasonlít)
1 tojás
csipet só
annyi liszt amennyit felvesz
Elkészítés:
Amennyiben
konzerv zöldborsót használunk, úgy megdinszteljük a sárgarépát és a
hagymát, meghintjük a liszttel, majd felöntjük forró vízzel, megsózzuk
és készre főzzük. A víz rátöltésénél vigyázzunk, mert hirtelen
összecsomósodhat a liszt, úgyhogy
kavargatni kell. Beletesszük a zöldborsót is (én a levet nem szoktam
felhasználni, de ki, ahogy gondolja), amíg együtt felfőnek, addig
elkészítjük a csipetkét. A tojást a liszttel elkeverjük, állagát
tekintve, addig kell hozzáadni a lisztet, amíg a massza elválik az
edény falától. Kiskanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe, majd kb.
öt perc alatt készre főzzük. Ízesítjük az ecettel. Egy kisebb tányérkába
beletöltjük a tejet, majd a forró levesből belekanalazunk, majd
óvatosan, kavargatás mellett beleöntjük a levesbe. Megszórjuk a
felaprított petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölt teszünk bele.
Amennyiben
fagyasztott vagy zsenge zöldborsót használunk, a többi zöldséggel
együtt a borsót is megdinszteljük, a további művelet azonos a fentebb
leírtakkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése