Zöldborsóleves csipetkével


Hozzávalók:
2 l víz
30 dkg zöldborsó (konzerv vagy fagyasztott)
1 szál sárgarépa
1 kisebb fej hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tej
só, 1 ek ecet, 
kevés olaj,
1 ek. liszt
Tálaláshoz tejföl.
 
Csipetkéhez (inkább a nokedlire hasonlít)
1 tojás
csipet só
annyi liszt amennyit felvesz
 
Elkészítés:
Amennyiben konzerv zöldborsót használunk, úgy megdinszteljük  a sárgarépát és a hagymát, meghintjük a liszttel, majd felöntjük forró vízzel, megsózzuk és készre főzzük. A víz rátöltésénél vigyázzunk, mert hirtelen összecsomósodhat a liszt, úgyhogy kavargatni kell. Beletesszük a zöldborsót is (én a levet nem szoktam felhasználni, de ki, ahogy gondolja), amíg együtt felfőnek, addig elkészítjük a csipetkét. A tojást a liszttel elkeverjük, állagát tekintve, addig kell  hozzáadni a lisztet, amíg a massza elválik az edény falától. Kiskanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe, majd kb. öt perc alatt készre főzzük. Ízesítjük az ecettel. Egy kisebb tányérkába beletöltjük a tejet, majd a forró levesből belekanalazunk, majd óvatosan, kavargatás mellett beleöntjük a levesbe. Megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, tálaláskor tejfölt teszünk bele.
Amennyiben fagyasztott vagy zsenge zöldborsót használunk, a többi zöldséggel együtt a borsót is megdinszteljük, a további művelet azonos a fentebb leírtakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése