Valószínű
a cím olvasatára sokan nagyot néznek, vagy a besamelmártás miatt, vagy a hús
nélkülisége miatt. Az én ízlésvilágomnak, rakott krumpli terén,
legfőképpen ez a változat jön be, amikor már valamilyen hús, kolbász van
benne, az nem annyira ízlik. Ez tényleg csak az én ételem, más nem
szereti a családban, de sebaj, attól én még magamnak szoktam készíteni. :)
Hozzávalók: 4 személyre
1 kg krumpli
5 tojás
2 ek. vaj
Besamelmártás:
2 ek. liszt
2 ek. vaj
½ l tej
1.5 dl tejföl
só
Opcionálisan reszelt sajt a mártásba, illetve a tetejére.
Elkészítés:
A megmosott krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, egy másik edényben a
tojásokat is. Amíg a krumpli hűl, addig elkészítjük a besamelmártást. A tejet
felmelegítjük, majd félretesszük. A vajat egy edényben felforrósítjuk,
majd beletesszük a lisztet. Folyamatosan kavarjuk, mert hamar megég.
Amikor már aranysárga színe lett hozzáöntjük a tej egyharmadát, majd
kézi habverővel kavargatjuk. A tejet lassan hozzáadagoljuk, addig főzzük
a mártást, amíg besűrűsödik, ekkor hozzáadunk egy dl tejfölt, és a sót.
Ezzel is lobbantunk egyet-kettőt rajta. A krumplit kéz melegen
meghámozzuk, majd tojásvágóval felkarikázzuk, avagy még egyet
fordítva rajta, felhasábozzuk. A tojásokkal szintén így járunk el,
egyet csak felkarikázunk, az kerül a tetejére.
Veszünk
egy megfelelő méretű edényt, az aljába teszünk két evőkanál vajat, egy
kicsit megolvasztjuk, majd elkezdjük összerétegelni a hozzávalókat. Az
aljára krumpli kerül, rá egy tojás feldarabolva, majd jó bőven a besamelmártásból rákanalazunk egy adagot. Addig ismételjük a műveletet, amíg
minden hozzávaló elfogy. Természetesen vigyázunk az adagolásnál, hogy
minden réteghez arányosan jusson. A legvégén a felkarikázott tojással
megkoronázzuk az ételünket, rátesszük a maradék tejfölt. Akinek van
ideje és türelme, nyugodtan beteheti a sütőbe is, de nekem gázsütőm van,
amit előre be kellene melegíteni és csak ezért az ételért nem
feltétlenül melegítem be, így hát a kályhán melegítem össze. Nyilván, ha
valaki a sütőbe szeretné tenni,
úgy hőálló edénybe tegye már a legelején az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése