Besamel mártásos rakott krumpli, hús nélkül

~saját recept~

Valószínű a cím olvasatára sokan nagyot néznek, vagy a besamelmártás miatt, vagy a hús nélkülisége miatt. Az én ízlésvilágomnak, rakott krumpli terén, legfőképpen ez a változat jön be, amikor már valamilyen hús, kolbász van benne, az nem annyira ízlik. Ez tényleg csak az én ételem, más nem szereti a családban, de sebaj, attól én még magamnak szoktam készíteni. :)

 

Hozzávalók: 4 személyre

1 kg krumpli

5 tojás

2 ek. vaj

 

Besamelmártás:

2 ek. liszt

2 ek. vaj

½ l tej

1.5 dl tejföl


 

Opcionálisan reszelt sajt a mártásba, illetve a tetejére.

 

Elkészítés: 
A megmosott krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, egy másik edényben a tojásokat is. Amíg a krumpli hűl, addig elkészítjük a besamelmártást. A tejet felmelegítjük, majd félretesszük. A vajat egy edényben felforrósítjuk, majd beletesszük a lisztet. Folyamatosan kavarjuk, mert hamar megég. Amikor már aranysárga színe lett hozzáöntjük a tej egyharmadát, majd kézi habverővel kavargatjuk. A tejet lassan hozzáadagoljuk, addig főzzük a mártást, amíg besűrűsödik, ekkor hozzáadunk egy dl tejfölt, és a sót. Ezzel is lobbantunk egyet-kettőt rajta. A krumplit kéz melegen meghámozzuk, majd tojásvágóval felkarikázzuk, avagy még egyet fordítva rajta, felhasábozzuk. A tojásokkal szintén így járunk el, egyet csak felkarikázunk, az kerül a tetejére.

Veszünk egy megfelelő méretű edényt, az aljába teszünk két evőkanál vajat, egy kicsit megolvasztjuk, majd elkezdjük összerétegelni a hozzávalókat. Az aljára krumpli kerül, rá egy tojás feldarabolva, majd jó bőven a besamelmártásból rákanalazunk egy adagot. Addig ismételjük a műveletet, amíg minden hozzávaló elfogy. Természetesen vigyázunk az adagolásnál, hogy minden réteghez arányosan jusson. A legvégén a felkarikázott tojással megkoronázzuk az ételünket, rátesszük a maradék tejfölt. Akinek van ideje és türelme, nyugodtan beteheti a sütőbe is, de nekem gázsütőm van, amit előre be kellene melegíteni és csak ezért az ételért nem feltétlenül melegítem be, így hát a kályhán melegítem össze. Nyilván, ha valaki a sütőbe szeretné tenni, úgy hőálló edénybe tegye már a legelején az ételt.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése