~saját
recept~
Mostanában
rákaptam a kekszalapú torták készítésére, mert nagyon hamar megy, nem kell
sütni. A krém az szerint készül, hogy éppen mi van otthon. De mindenképpen
mindig más és más, hogy ne legyen unalmas. Most éppen volt egy kevés tehéntúró,
és egy csomag fagyasztott erdei gyümölcs, meg még egyebek is, ezeket
összeházasítottam, a következőképpen.
Hozzávalók a
kekszalaphoz:
20-25
dkg darált háztartási keksz,
5
dkg vaj,
2-3
ek. keserű kakaópor,
2
dl víz, vagy tej, vagy vegyesen
Erdei gyümölcs
krém:
25
-30 dkg tehéntúró,
10
dkg porcukor,
150
ml tej,
egy
tasak tejszínhabpor,
1
cs. tejszínhabfix,
40
dkg fagyasztott erdei gyümölcs,
1
cs. zselatin
Tetejére
valamilyen gyümölcslekvár, illetve díszítéshez néhány szem gyümölcs.
A
vizet (tejet) feltesszük a cukorral, vajjal melegedni. Addig hagyjuk, amíg
elolvadnak. A kekszet a kakaóval összekeverjük, majd hozzáöntjük a folyadékot.
Amennyiben ez a folyadékmennyiség nem lenne elég, nyugodtan lehet még tenni
hozzá, amíg a megfelelő állagot kapjuk. A tortaforma alját megszórjuk kevés
keksszel, hogy ne ragadjon le az alapunk.
A
tehéntúrót a porcukorral mixer segítségével összedolgozzuk. Egy másik edényben
elkészítjük a tejszínhabot a tasakon levő előírás szerint, hozzáadva a
tejszínhabfixet.
A
gyümölcsöt pár órával a felhasználás előtt kiolvasztjuk, a levében feloldjuk a
zselatint a felhasználási utasítás szerint.
Összekeverjük
a tejszínhabot a tehéntúróval, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt és a zselatinos
levet. A gyümölcsöt össze lehet előre is valamennyire törni, vagy ezt az egészet
összeöntve mixerrel összekavarni. Én az utóbbi szerint szoktam eljárni. Nem
kell megijedni attól, hogy az így kapott egyveleg nem túl sűrű, majd a zselatin
megteszi a hatását.
Ráöntjük
a kekszalapunkra és legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
Fogyasztáskor
ráteszünk néhány szem gyümölcsöt, majd nyakonöntjük a lekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése