Hozzávalók:
½
kg liszt
2.5 dkg friss élesztő v. egy csomag 32 grammos szárított élesztő
1
ek. só
1
ek. cukor
4
ek olaj
kb.
3 dl. langyos víz
Ebből
a mennyiségből 4 db. 22 cm átmérőjű pizza lesz.
Elkészítés:
Az
élesztőt a cukorral elkavarjuk, addig amíg folyékony lesz. Aki nem próbálta,
annak így elsőre lehet hihetetlennek tűnik, de tényleg folyékony lesz. :) Hozzáöntünk kb.
másfél dl. langyos vizet és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. Ezután hozzáadjuk a liszthez,
hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A víz mennyiségénél azért írtam
hozzávetőleges számot, mert függhet a liszt minőségétől. Minden esetre nem kell
mind hozzátölteni, aztán ha a tészta megkívánja, akkor kell még tenni. A
tésztát meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd 4 részre osztjuk. Ha szárított élesztőt használunk, azt szárazon kell a liszthez adni és csak 15 percet kell keleszteni. Fél cm vastagságúra
nyújtjuk, majd tetszés szerinti feltéttel megpakoljuk. 10-15 perc alatt készre
sütjük. Én a feltét rátétele előtt meg szoktam kenni egy kanál olajjal a
tésztát, majd rá a ketchupot, így nem szárad ki a tészta. Olvastam olyan
variációról is, amikor feltét nélkül pár percet elő kell sütni a tésztát, majd
utána rápakolni a feltétet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése