Pizza, a mindenki kedvence

Hozzávalók:
½ kg liszt
2.5  dkg friss élesztő v. egy csomag 32 grammos  szárított élesztő
1 ek. só
1 ek. cukor
4 ek olaj
kb. 3 dl. langyos víz
Ebből a mennyiségből 4 db. 22 cm átmérőjű pizza lesz.
Elkészítés:
  
Az élesztőt a cukorral elkavarjuk, addig amíg folyékony lesz. Aki nem próbálta, annak így elsőre lehet hihetetlennek tűnik, de tényleg folyékony lesz. :) Hozzáöntünk kb. másfél dl. langyos vizet és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. Ezután hozzáadjuk a liszthez, hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A víz mennyiségénél azért írtam hozzávetőleges számot, mert függhet a liszt minőségétől. Minden esetre nem kell mind hozzátölteni, aztán ha a tészta megkívánja, akkor kell még tenni. A tésztát meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd 4 részre osztjuk. Ha szárított élesztőt használunk, azt szárazon kell a liszthez adni és  csak 15 percet kell keleszteni. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti feltéttel megpakoljuk. 10-15 perc alatt készre sütjük. Én a feltét rátétele előtt meg szoktam kenni egy kanál olajjal a tésztát, majd rá a ketchupot, így nem szárad ki a tészta. Olvastam olyan variációról is, amikor feltét nélkül pár percet elő kell sütni a tésztát, majd utána rápakolni a feltétet.  

 
  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése