1 kg liszt
5 dl meleg víz
2 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 ek. só
2 ek. olaj
Tetejére:
szezámmag
hántolt napraforgómag
mák
köménymag
reszelt sajt
1 db tojás felverve
Elkészítés:
A lisztet beleöntjük egy nagy tálba. A közepében
mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, beleszórjuk a cukrot és
belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni, amíg az élesztő fel nem habosodik.
Ez körülbelül tíz perc.
Ha az élesztő habos, hozzáadjuk a sót és az olajat,
majd alaposan összegyúrjuk. Amikor készen van, beolajozzuk a tálat, beletesszük
a tésztát, és letakarva kelesztjük 30 percet.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd hengerré
formázzuk, amit aztán kb. 20-22 részre osztunk. Minden részből egy apró
gombóckát formálunk, pár mozdulattal. Ezután ismét pihentetjük a tésztát egy
kicsit; éppen csak annyit, ami ahhoz kell, hogy feltegyünk kb. kétujjnyi vizet egy csipetnyi szódabikarbónával forrni
egy lábosban, bekapcsoljuk a sütőt, feltörjük és felverjük a
tojást.
A gombócokból egy nagyjából 20 cm-es hengert
formázunk, aminek a két végét összeillesztjük, és a lehető legjobban
összedolgozzuk. Ha a víz már felforrt, beleengedjük egyenként a már
megformázott bageleket, majd fél perc után megfordítjuk őket, újabb fél percre.
A posírozás után egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és ha kicsit
meghűltek, bekenjük a felvert tojással. Ízlés szerint, szórhatunk rá
szezámmagot, hántolt napraforgómagot, mákot, köménymagot, vagy reszelt
sajtot.
Az előmelegített sütőben 15-17 perc alatt sülnek szép aranybarnára és
kellően puhára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése