Bagel



Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl meleg víz
2 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 ek. só
2 ek. olaj



Tetejére:

szezámmag 
hántolt napraforgómag
mák
köménymag
reszelt sajt
1 db tojás felverve
 
Elkészítés:

A lisztet beleöntjük egy nagy tálba. A közepében mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pihenni, amíg az élesztő fel nem habosodik. Ez körülbelül tíz perc.
Ha az élesztő habos, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd alaposan összegyúrjuk. Amikor készen van, beolajozzuk a tálat, beletesszük a tésztát, és letakarva kelesztjük 30 percet.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk, amit aztán kb. 20-22 részre osztunk. Minden részből egy apró gombóckát formálunk, pár mozdulattal. Ezután ismét pihentetjük a tésztát egy kicsit; éppen csak annyit, ami ahhoz kell, hogy feltegyünk kb. kétujjnyi vizet egy csipetnyi szódabikarbónával forrni egy lábosban, bekapcsoljuk a sütőt, feltörjük és felverjük a tojást.
A gombócokból egy nagyjából 20 cm-es hengert formázunk, aminek a két végét összeillesztjük, és a lehető legjobban összedolgozzuk. Ha a víz már felforrt, beleengedjük egyenként a már megformázott bageleket, majd fél perc után megfordítjuk őket, újabb fél percre. A posírozás után egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, és ha kicsit meghűltek, bekenjük a felvert tojással. Ízlés szerint, szórhatunk rá szezámmagot, hántolt napraforgómagot, mákot, köménymagot, vagy reszelt sajtot.
Az előmelegített sütőben 15-17 perc alatt sülnek szép aranybarnára és kellően puhára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése