Almás rétes

Ennek a sütinek először is a formája fogott meg, tudtam, hogy el fogom készíteni. Aztán jött a kellemes meglepetés, amit a tésztában felhasznált zsír okozott. Tényleg nem érdemes vajjal, vagy margarinnal helyettesíteni, nem pótolható, kár lenne ezen múljon a siker.
 
Hozzávalók 4 darabhoz:
20 dkg liszt,
10 dkg zsír,
1 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
csipet só,
1 ek. cukor,
1 tojás
Töltelék: 4 db. alma cikkekre, majd vékony szeletkékre vágva, őrölt fahéjjal, porcukorral meghintve ízlés szerint (lehet variálni őrölt dióval, mazsolával, stb.)

Elkészítés:
Felfuttatjuk a langyos, cukros tejben az élesztőt, majd összegyúrjuk a hozzávalókkal. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg legalább kétszeresére nő a tészta.
4 darabra vágjuk, majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, ezután a két szélét másfél centis csíkokra vagdossuk a közepe felé, egyharmad-egyharmad arányban. A közepére egyenletesen rátesszük az alma egyharmadát, majd a csíkokat a közepe felé egymásra hajtogatjuk, mint egy fonatot. Megkenjük tojássárgával. Ha van időnk, akkor még a tepsiben is keleszthetjük 5-10 percet, hanem mehet a sütőbe. Langyosan megszórjuk porcukorral és már fogyasztható is.
Az alapreceptben 4 darabra volt osztva ez a mennyiség, de az az igazság, hogy elég nagy darabok lesznek így, úgyhogy bátran osztható 6 darabra is. Volt amikor még többre szabtam, igaz akkor nagyon kellett origamizni a tésztával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése