Ennek a sütinek először is a formája fogott meg, tudtam, hogy el fogom készíteni. Aztán jött a kellemes meglepetés, amit a tésztában felhasznált zsír okozott. Tényleg nem érdemes vajjal, vagy margarinnal helyettesíteni, nem pótolható, kár lenne ezen múljon a siker.
Hozzávalók 4 darabhoz:
20 dkg liszt,
10 dkg zsír,
1 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
csipet só,
1 ek. cukor,
1 tojás
10 dkg zsír,
1 dkg élesztő,
1/2 dl tej,
csipet só,
1 ek. cukor,
1 tojás
Töltelék:
4 db. alma cikkekre, majd vékony szeletkékre vágva, őrölt fahéjjal,
porcukorral meghintve ízlés szerint (lehet variálni őrölt dióval,
mazsolával, stb.)
Elkészítés:
Felfuttatjuk
a langyos, cukros tejben az élesztőt, majd összegyúrjuk a
hozzávalókkal. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg legalább
kétszeresére nő a tészta.
4
darabra vágjuk, majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra, ezután a
két szélét másfél centis csíkokra vagdossuk a közepe felé,
egyharmad-egyharmad arányban. A közepére egyenletesen rátesszük az alma
egyharmadát, majd a csíkokat a közepe felé egymásra hajtogatjuk, mint
egy fonatot. Megkenjük tojássárgával. Ha van
időnk, akkor még a tepsiben is keleszthetjük 5-10 percet, hanem mehet a
sütőbe. Langyosan megszórjuk porcukorral és már fogyasztható is.
Az alapreceptben 4 darabra volt osztva ez a mennyiség, de az az igazság, hogy elég nagy darabok lesznek így, úgyhogy bátran osztható 6 darabra is. Volt amikor még többre szabtam, igaz akkor nagyon kellett origamizni a tésztával.
Az alapreceptben 4 darabra volt osztva ez a mennyiség, de az az igazság, hogy elég nagy darabok lesznek így, úgyhogy bátran osztható 6 darabra is. Volt amikor még többre szabtam, igaz akkor nagyon kellett origamizni a tésztával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése