Házi csoki

Gondolom mindenki próbálkozott már házi csoki készítéssel és van is egy jól bevált receptje. Én most az enyémet szeretném megosztani. Azoknak ajánlom, akik nem szeretik, ha túl édes.

Hozzávalók:
50 dkg tejpor, (26%-kos volt az enyém)
fél vaj, vagy margarin,
20 dkg cukor,
3-4 kanál keserű kakaópor,
1.5-2 dl víz, 
5 dkg darált dió/mogyoró, vagy két marék mazsola

Elkészítés:
A vizet a cukorral feltesszük melegedni, majd beletesszük a vajat. Addig hagyjuk, amíg a cukor és a vaj elolvad. Néha megkavarjuk. Addig a tejport a kakaóval óvatosan összekeverjük. Van aki arra esküszik, hogy meg kell szitálni a tejport, aki gondolja tegye meg, én nem szoktam, és mégsem lesz csomós, ami nyilván függ a tejportól is. Félrevesszük a szirupot és pár percet hagyjuk hűlni. Egy kanállal összekeverjük a kakaós tejport a sziruppal. Egyszerre nem szoktam beletölteni az összes szirupot, csak annyit amennyit éppen felvesz a szirup, majd jöhet egy újabb adag. Azért is ajánlatos így tenni, mert a tejpor és a vaj zsírosságától függően az is lehet, ha nem fog az összes szirup kelleni. Menet közben hozzátesszük a diót/mogyorót, mazsolát. A dió vagy mogyoró eléggé megsűrűsíti, ezért ha véletlenül túl híg lenne a massza, akkor ezzel lehet javítani az állagán. Akkor jó a massza, ha keverge-
tés közben már elválik az edény falától, nem ragad túlságosan. Egy edényt kibélelünk átlátszó háztartási fóliával, majd beletöltjük a csokit. Pár órára hűtőbe tesszük, majd tetszés szerinti méretre és formára vágjuk. A képen éppen durvára vágott mandulával szórt variáció van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése