Havas csúcsok

Ez a süti a kinézete miatt tetszett meg, igazából nem is kell sütni. Azt is tudtam, hogy tuti siker lesz, mert a hozzávalókat más formában eddig is szerettük. Alapvetően más hozzávalókból is elkészülhet, ízlés szerint, de a forma, az valami isteni ötlet. Van egy kis macera az elkészítéssel, de a végeredmény kárpótolja a készítőt a munkáért.

Hozzávalók:
A külső réteghez:
diónyi vaj, vagy margarin
1dl tej vagy víz
2 ek. kakaó (nem cukrozott)
15 dkg cukor
30 dkg darált háztartási keksz
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
10 dkg porcukor
10 dkg vaj, vagy margarin
egy csomag vaníliás cukor
10 dkg kókuszreszelék

A forgatáshoz:

kb. 3 ek. kókuszreszelék

Egyéb hozzávaló:
egy kézi citromfacsaró



Elkészítés:


A kekszet  a kakaóval összevegyítjük. A vizet (tejet) a cukorral, vaníliás cukorral, vajjal feltesszük melegedni, amíg a cukor elolvad. Hagyjuk hűlni. Összekeverjük a keksszel, majd egynemű masszát gyúrunk belőle. Legalább egy félórára betesszük a hűtőbe. Amíg hűl, elkészítjük a kókuszos krémet.
A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadagoljuk a kókuszreszeléket. Azért nem kell egyszerre beletenni az összest, mert a vaj zsírosságától, illetve a kókusz darabosságától függően, nem biztos, hogy ezek az adagok jól kijönnek. Azt lehet látni, hogy mennyire egynemű a massza. Ezt is hűtőbe tesszük, kb. egy félórára.
A kakaós masszából két diónyi nagyságú gombócot formálunk, megforgatjuk kókuszreszelékben, majd egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy halmozott kiskanálnyi tölteléket, majd befedjük kakaós masszával. Ezután (mivel kókuszba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a havas csúcsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése