Majomkenyér

Igazából fogalmam sincs miért hívják így, talán nem is fontos, a lényeg, hogy nagyon finom, nem lehet abbahagyni az evését. :)

A tésztához:

50 dkg liszt,
2 dkg vaj,
1 tojás sárgája,
2.5 dl tej (meleg),
80 ml víz (meleg),
6 dkg cukor,
7 g száraz élesztő,
1 ek. reszelt citromhéj,
2 csomag vaníliás cukor,
2 csipet só
A forma kikenéséhez
20 g puha vaj 
A bevonathoz
10 dkg olvasztott vaj,
10 dkg cukor,
4 teáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez
100 g tejcsoki

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a meleg tejet, a meleg vizet, a tojás sárgáját, a puha vajat, a kétféle cukrot és az élesztőt. A liszthez adjuk a sót, majd óvatosan hozzáadagoljuk a tejes keverékhez. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd konyharuhával letakarjuk, duplájára kelesztjük. Amíg kel előkészítjük a bevonatot. A vajat felolvasztjuk, a cukrot összekeverjük a fahéjjal.
Amikor a tészta megkelt gombócokat tépkedünk (kb. 2 diónyi nagyságúakat) a közepükbe egy-egy kocka csokit teszünk. Először beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a cukros keverékbe. A kuglóf formát kikenjük a vajjal, majd a gombócokat körberakjuk, majd jön a következő réteg, addig míg elfogynak.  Letakarva kelesztjük még egy félórányit, majd megsütjük. Lehetőleg melegen kiborítjuk, mert beleragadhat. Langyosan a legfinomabb, amíg a csoki folyékony benne. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése