Lucskoskáposzta leves

Ennek a receptnek is bizonyára nagyon sok változata ismert. Nagyon szeretjük, igazán finom, nyári leves. A húsimádók is örülhetnek, hiszen ez egy húsos variáció.

Hozzávalók:
30-40 dkg nyers disznó borda,
fél fej friss káposzta,
2.5 l víz,
1 ek. szárított csombor,
1 dl tej,
2 ek liszt,
2 ek olaj,
1 ek édes pirospaprika,
1 ek almaecet,
só,
tálaláshoz tejföl


Elkészítés:
A csontot jól megmossuk, ha van időnk egy félórányit áztatjuk hideg vízben. Ha ezt megtesszük, akkor jóval kevesebb hab képződik a víz tetején. Hideg vízben feltesszük főni. Amikor kezd főni kisebb lángra tesszük, majd menet közben leszedjük a keletkezett habot. Valamikor a főzési folyamat közben megsózzuk a levet. Amikor a hús megfőtt, kivesszük, félretesszük. Egy másik edényben elkészítjük a paprikás rántást, majd rászűrjük a húslevet. Ha nagyon forró még a rántás, és hirtelen rátöltjük a forró levet, vigyázni kell, hogy ne csomósodjon össze. Ha pedig egy keveset várunk és hűl a rántás, akkor folytonos kavargatás mellett rá lehet szűrni. Visszatesszük főni a levet, majd beletesszük a káposztát, csombort. Amikor megfőtt a káposzta, hozzáadjuk az ecetet, majd a léből egy keveset kivéve, abban elkavarva a tejet, lassanként hozzátöltjük a leveshez. Ha szükséges még megsózzuk. Amíg fő a levesünk, addig a csontról levágjuk a húst és a legvégén visszatesszük a levesbe, vagy egy külön tányérban tálaljuk. Tálaláskor tejfölt teszünk a leves tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése