Empanadas

Erre a receptre a múlt héten akadtam. Vendégeket vártam éppen és gondoltam pont jó alkalom lesz a kipróbálásra. Nem mintha előbb-utóbb nem került volna sor rá, de így épp jól jött. Hát mit is mondjak, fél óra alatt nem volt belőle. Aztán másnap újabb vendégsereg jött váratlanul, úgyhogy a családi sikerre való tekintettel megismételtem. A fiam kérésére a következő alkalommal dupla adagot kell süssek, mert így nem tudott igazán jól lakni belőle, annyi nem jutott egy személynek. A fűszerek és a töltelék együttes ízvilága miatt pizzára hasonlított, úgyhogy érthető, hogy ízlett :)

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
12 dkg hideg vaj,
1 dl hideg víz,
1 tojássárgája,
1 kk só,
1 kk sütőpor,
1 kk szárított oregano,
1 kk szárított csombor 




Töltelék:
Gyakorlatilag mindenki szíve szerint választhat a töltelékek közül, a variációk száma végtelen.
Az én töltelékem a következő volt, ami épp otthon volt kéznél, saccperkábé arányokkal: 5 dekányi reszelt sajt, egy fél doboz húskonzerv, 2 ek. ketchup, 3 ek. konzerv kukorica.

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, a tojássárgáját, végül adagoljuk a vizet. Ha úgy érezzük, hogy ez a víz nem elég, akkor kanalanként lehet még hozzáadni. A legjobb ha van egy olyan háztartási gépünk, amiben ezt összedolgozzuk.
De ha nincs az sem baj, csak egy kicsit macerásabb a dolog. Egy aránylag kemény tésztát kell kapjunk. Sokat nem kell gyúrni, mert akkor a vaj megolvad és a tészta kezd ragadni. Miután jól összegyúrtuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára. Úgy is lehet, hogy már a kész batyukat tesszük a hűtőbe. Pihentetés után kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd vagy egy speciálisan hasonló batyuk elkészítésére kitalált formával, vagy ennek hiányában egy nagyobb pohárral köröket szaggatunk. Amennyiben a spéci eszközzel dolgozunk, a kivágott körlapot visszatesszük a forma közepébe, majd beleteszünk egy púpozott kávéskanálnyi tölteléket, majd tojásfehérjével megkenve a peremét egyszerűen összezárjuk a formát és már kész is. Ha nincs formánk, akkor a pohárral kivágott körlapot megtöltjük a töltelékkel, majd ugyanúgy megkenjük tojásfehérjével, kettőbe hajtjuk és a peremét villával összezárjuk. Fogpiszkálóval néhány helyen megszurkáljuk, hogy ne hasadjon ki.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése