Almás, krémes süti

Ezt a receptet egy pár napja kaptam egy új kolleganőmtől. Igaz úgy hirtelen egy kicsit feltuningoltam, de bizton állítom, hogy anélkül is finom volt, mert az általa készült eredeti verziót is kóstoltam. S most, hogy itt az ősz, éppen aktuális recept. Otthon nagy sikere lett, s nekem az a fontos. :)

Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg alma,
5 tojás,
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
2 ek kakaópor,
1/2 cs. sütőpor,
2 ek. víz,
2 marék mazsola, (ez volt és a dió, amit én pluszba tettem)
2 marék őrölt dió

A krémhez:
3 dl tej,
4 ek cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
15 dkg vaj,
10 dkg porcukor,

A bevonáshoz:
csokoládé,
olaj

Az almát megtisztítjuk, hámozzuk, cikkekre, majd keresztbe vékony szeletekre vágjuk. Sütőpapírral, vagy alufóliával bélelt tepsibe rakjuk. Rászórjuk a diót és a mazsolát.
Elkészítjük a piskótatésztát, ki-ki szokása szerint .Én nem szoktam vacakolni a külön habveréssel, hanem egyszerre összemixelem a tojásokat a cukorral, majd amikor jó habos, jönnek hozzá a többi hozzávalók. A massza felét rátöltjük az almára, a másik felébe belekavarjuk a kakaót, majd azt is rátöltjük. Nem kell egyenletesen töltögetni, sőt minél változatosabban, annál márványosabb lesz a tészta. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha megsült deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, vagy fóliát, megvárjuk míg kihűl, addig elkészítjük a krémet, illetve addig is lehet vele dolgozni, amíg sül a tészta, ugyanis annak is ki kell hűlni.
A pudingot elkészítjük a tasakon levő leírás szerint, kivéve az előírt hozzávalók mennyiségeket, azt a recept szerint alkalmazzuk. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinghoz adjuk.
A krémet rákenjük a sütire, az almás felére, tehát, ami az alja volt, így az almás rész kb. középre kerül. A krémre rákenjük az olajjal felolvasztott csokit.
Ezzel a csokival bajom volt, nekem nagyon töredezett, úgyhogy következő alkalommal lehet ha csak megszórom cukrozott kakaóporral, vagy valami mást találok ki.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése