Málnavarázs torta

 ~ saját recept~
Nos, nem éppen a málna szezonja van, de ez a torta most készült a lányom 10-dik szülinapjára. Saját recept, más még nem próbálta, de ígérem, hogy aki ezután megteszi, biztosan nem fog csalódni. Kétszer is elkészült egymás után, mind a kétszer jó lett.

Hozzávalók:
4 tojás,
10 ek. (kb.2 dkg = ek.) cukor,
10 ek. liszt
2 csomag vaníliás cukor,
fél csomag sütőpor,
csipet só

Krém:
400 g fagyasztott málna,
15-20 dkg porcukor, (ízlés szerint)
18 g zselatin por,
1.5 dl tej,
200 g tejszín

Tetejére:
1 tasak Dr. Oetker citromos máz

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral mixerrel habosra kavarjuk, addig, míg jó sűrű állaga lesz. Aki külön szeretné választani a tojásokat és külön felverni, megteheti, de én nem úgy szoktam.
A lisztet a sütőporral, sóval elkavarjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába tesszük, tűpróbáig sütjük. Ha a közepe felpúposodott volna, akkor arra a felére fordítsuk, hogy amíg hűl laposodjon. Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk. 
Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A málnát nem kell kiolvasztani, fagyosan használjuk fel. A zselatint a csomagoláson leírt utasítás szerint felolvasztjuk a tejben. A málnát egy késes aprítóban a porcukorral együtt összeturmixoljuk, majd a felolvadt zselatint belekeverjük. A tejszínt mixerrel felverjük, majd a málnát óvatosan adagolva belekavarjuk. A kapcsos tortaformába ismét sütőpapírt helyezünk, majd jöhet egy szelet a tortalapból. Azért kell a sütőpapír, mert tapasztalatból mondom, hogyha nem teszünk a málna savassága miatt a tortaformával érintkezve oxidálódni fog, és vas íze lesz, sőt a színe is sötét lesz, ami nem éppen kellemes. A krémet 2 részre osztjuk, majd összerétegeljük a tortát. A tetejére a csomagoláson levő leírás szerint elkészült mázat kenjük, majd tetszés szerint díszítjük.
Mint írtam a bevezetőben kétszer készítettem el ezt a tortát, egyszer marcipános díszítés volt rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése